Dell Mini 9 OS X Discussion Discussion for installing and setting up Mac OS X on the Dell Mini and Vostro A90

Thread Tools Display Modes
  (#1) Old
gisborne gisborne is offline
Junior Member
Posts: 17
Join Date: Sep 2009
Default Unable to mount WD USB drive - 11-11-2009, 12:02 AM

My external 500GB 2.5" USB drive from Western Digital mounts fine on my MacBook, but I can't even see it it in Disk Utilities on my mini 9 10.6.1.

Reply With Quote
  (#2) Old
reflex reflex is offline
reflex's Avatar
Posts: 1,997
Join Date: Apr 2009
Default 11-11-2009, 12:11 AM

Try checking the system log after plugging the drive in. Any relevant messages?

Mini 9 | Intel 5100 Wifi | Ubuntu 10.04 Netbook
Mini 1012 | SSD | Intel 6200 Wifi | Ubuntu 11.10 64bit
Reply With Quote
  (#3) Old
novo novo is offline
Junior Member
Posts: 25
Join Date: Mar 2009
Default 11-11-2009, 12:31 AM

some 2.5 inch drives dont work with the mini that well. Reading older posts, people always suggest to use the usb port nearest to the power socket on the mini9. I cant get my wd and another 2.5 inch external drives to work on this one (both drives make clicking sounds), or even with a y cable to give extra power!!
Reply With Quote
  (#4) Old
holmes4 holmes4 is offline
holmes4's Avatar
Posts: 6,157
Join Date: Nov 2008
Location: New Hampshire
Default 11-11-2009, 01:43 AM

Hmm - my WD 320GB 2.5" drive works fine.

Mini 9|2GB RAM|64GB RunCore|Intel 5300|Windows 10
Reply With Quote
  (#5) Old
gdl gdl is offline
Junior Member
Posts: 18
Join Date: Jul 2009
Default 11-11-2009, 05:41 AM

The true problem here is for what the 2.5" USB Hard drives without external power supply drain more current that an USB port can supply; the specification for an standard USB 1.x/2.0 port is 5V @ 500mA and several 2.5" harddrives into enclosure need about 550~600mA and some times more.

Here are some examples of typical hard drives found in the 2.5" enclosures:

In some laptops/pc the usb ports allow drain almost 1A but is not standard, and where the USB ports have limited current those HDD need several re-plugs for work or simply fail.
Reply With Quote
  (#6) Old
gisborne gisborne is offline
Junior Member
Posts: 17
Join Date: Sep 2009
Default 11-11-2009, 07:11 AM

Nothing appears in Console.

No improvement with one of those cables with two-into-one connectors, either.

The drive does show up in System Profiler as "Vendor-Specific Device". The only things that appear to be interesting there are:

Product ID: 0x1618
Current Required (mA): Unknown (Device has not been configured)

Looks to me as though power isn't the issue.

I have found reports of similar problems with these drives on other OSes.
Reply With Quote
  (#7) Old
gisborne gisborne is offline
Junior Member
Posts: 17
Join Date: Sep 2009
Default 11-12-2009, 08:50 AM

Can't boot from the drive either. So either firmware or power draw.

Also noticed that the right-side USB port doesn't work for anything. It appears not to be producing power, even.
Reply With Quote
  (#8) Old
KMC KMC is offline
Posts: 57
Join Date: Sep 2009
Default 11-12-2009, 09:41 AM

Hey, that is a bit of a nuisance for you.

I have had no problem with reading various external USB HDs on my Mini 9. However, I have had problems with reading external optical drives - eventually I hit on one that works - an LG. I am not sure what was causing my problem, either.

Reply With Quote

« Thanks all - Got 10.5.8 installed | Webcam in Snow Leopard »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Copyright © 2008-2016