Beginners Questions New to the community? Make your first post here. If your question is regarding Mac OS X, please use the Mac OS X forum.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  (#1) Old
Natron Natron is offline
Junior Member
 
Posts: 6
Join Date: Nov 2011
Exclamation Dead USB Ports on Dell Mini 9? - 11-12-2011, 07:35 PM

Hello,

I've been reading these forums for a while now, and just got a Dell Mini 9 to turn into a portable Hackintosh computer, but I've run into a really strange problem. I've made my USB boot disk, but my Mini will no longer recognize any USB disk or device. As far as I can tell, the computer hasn't been reformatted, is still running XP, and a few days ago the USB ports were working just fine.

I've gone into the BIOS to ensure that Legacy USB was enabled, as well as USB wake. I've even upgraded to the newest A07 BIOS, but I just can't get anything to work.

Is there anything else I can try? Any help would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  (#2) Old
lswartz lswartz is offline
Senior Member
 
Posts: 479
Join Date: Mar 2009
Location: Maryland
Default 11-12-2011, 09:27 PM

Are you putting it into the USB right beside the power connection?


| Dell Mini 10v | Linux Lite |
Reply With Quote
  (#3) Old
Natron Natron is offline
Junior Member
 
Posts: 6
Join Date: Nov 2011
Default 11-12-2011, 10:56 PM

Yeah, I've tried all three USB ports but the result is always the same. On the two ports nearest the power input, the light on my USB stick will flash for a quarter second or so before going off when I plug it in. I don['t know if that helps at all, but the one on the right side near the network cable input does nothing at all.
Reply With Quote
  (#4) Old
lswartz lswartz is offline
Senior Member
 
Posts: 479
Join Date: Mar 2009
Location: Maryland
Default 11-14-2011, 01:57 PM

The Mini 10v is the one everyone was turning into Hackintoshs I just have not paid enough attention to it to know whether the Mini 9 works as well. There is a section here devoted to various OS & a thread just for Hackintosh. You would get someone that knows more about it than me

Does your BIOS see the USB flash drive? If it does, then it should boot. Use the USB right beside the power on the left side. It is possible that the flash drive files are corrupted as well. You also might try making an Ubuntu boot flash drive & seeing if that OS will boot & work. You don't have to install Ubuntu to your SSD to find out either. It is a bit slow booting from a flash drive though.

When the Mini 9 first came out, there were some flash drives that would not work on it. I have 3 that work, USBest, Corsair, & Kingston. What kind of flash drive are you using?


| Dell Mini 10v | Linux Lite |
Reply With Quote
  (#5) Old
holmes4 holmes4 is offline
Administrator
 
holmes4's Avatar
 
Posts: 6,156
Join Date: Nov 2008
Location: New Hampshire
Default 11-14-2011, 03:57 PM

Actually, the Mini 9 was first in the world of Hackintoshing and the 10v followed later. They are equally capable here. This problem seems unrelated to Hackintoshing, however. I have no ideas for how to solve it.


Steve
Mini 9|2GB RAM|64GB RunCore|Intel 5300|Windows 10
Reply With Quote
  (#6) Old
Natron Natron is offline
Junior Member
 
Posts: 6
Join Date: Nov 2011
Default 11-14-2011, 10:43 PM

I can't tell if the computer is picking up the USB at all during boot. Would the light turn on before the Windows boot screen if it were? If that's the case, it isn't, but otherwise I don't know how to tell. I'll try using a different USB stick and just installing Tiny XP, and see if I have any luck with that. Perhaps with a reformat, the problem will take care of itself. Perhaps not, though.

Thanks for the advice, I'll let you know when I know.
Reply With Quote
  (#7) Old
Natron Natron is offline
Junior Member
 
Posts: 6
Join Date: Nov 2011
Default 11-15-2011, 02:48 PM

No luck on either Ubuntu or Tiny XP when trying to boot from the USB. I'm somewhat convinced this is a weird software issue, though, even if my little experiment with different USB keys and software failed.

The weird thing is that when in Windows XP, my old phone can connect through the USB ports. It's the first thing I even connected to the mini, and after I did that, it updated itself (XP did), and nothing USB based worked again. I have read somewhere, though I have no idea where, that someone else had a similar problem, where only devices that were connected before a certain time would still work, and anything else would never be recognized. Is there any way I can get rid of this little quirk?

In the meantime, I'll try installing Ubuntu from inside Windows and see how that goes. Maybe my problems will end up solved after all.
Reply With Quote
  (#8) Old
Natron Natron is offline
Junior Member
 
Posts: 6
Join Date: Nov 2011
Default 11-16-2011, 05:19 AM

Well, still no luck whatsoever... I've installed Ubuntu using Wubi, and it seems as though the USB ports are simply dead. However, the phone will still take power from them. I don't understand this at all.

Any and all help is appreciated, but I think I might be fighting a losing battle here.
Reply With Quote
  (#9) Old
lswartz lswartz is offline
Senior Member
 
Posts: 479
Join Date: Mar 2009
Location: Maryland
Default 11-16-2011, 02:54 PM

This really doesn't make any sense to me. Seems like you have done everything right & it is enabled in the BIOS too. We need a magic wand to wave over it next. How frustrating.


| Dell Mini 10v | Linux Lite |
Reply With Quote
  (#10) Old
Natron Natron is offline
Junior Member
 
Posts: 6
Join Date: Nov 2011
Default 11-16-2011, 04:17 PM

Yeah, I think I'm going to cut my losses on this one. I even took the whole thing apart and checked for loose connections last night, but on boot the USBs are still dead.

I'll see if I can return the battery/adapter, and if the guy I bought it from gives refunds. I bet not. =)

I just bought an Asus eee PC, so that should do the trick for now, but no hackintosh for now, I suppose.
Reply With Quote
Reply

Tags
bios, boot, dead, mini 9, usb

« How to get boot menu | Hi Dell Mini users! »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Copyright © 2008-2016 MyDellMini.com.